Tuesday, January 31, 2012


Perkongsian Q&A Sesi Bersama Syeikh daripada Ikhwan

Sesi soal jawab1. ISHAB menghadapai berbagai pemuda di zamanya,..bleh ceritakan pemuda yg berbagai background ini? Bagaiman ISHAB satukan pemuda2 ini?ISHAB menggunakan pendekatan agama itu besar, cita2 agama itu besar…dan meletakkan cita2 agama yg begitu besar itu begitu jelas di hadapan mereka, iaiatu kebebasan, kekuasaan…dan jauhkan diri dari perkara2 khilaf, perkara furu’, perkara2 fikah…ini dapat mengelakkan beliau dari masaalah terhadap keperlabaigan latarbelakang..dengan cita2 agama yg besar ini, semua orang jelas dan sepakat dengan cita2 besar ini…untuk bersatu dalam perkara furu dalam agama adalah sesuatu yg mustahil…beliau tidak meletakkan diri beliau di kandang itu…2. ISHAB bina pemuda, yg kekal beberapa generasi…adakah revolusi mesir di initiate oleh pemuda ikhwan, ataupon di initiate oleh pemuda lain yg terpengarhuh dengan pemuda ikhwan, ataupon memang ikhwah mengambil peluang terhadap kebangkitan masyarakat, seterusnya menang pilihanraya…


Kita ketahui bahawa, perubahan2 yg bersifat mendadak, ia tidak akan kekal lama..perubahan yg berlaku itu, perubahan yg kekal, yang berasaskan kepada langkah2 perlahan tapi berterusan..membina ruh jihad dalam diri ummah, dengan begitu lama..apa yg diinginkan oleh ISHAB, beliau berkata, bukan setakat mencapai matlamat, tapi membersihkan penyakit2 lama, yg berkarat dalam diri ummah ini…ia perlukan proses dan masa yg panjang..apa yg dicapai bukan lah mendadak, tapi perjuangan dan usaha yg diusahakan terhadap ummah sekian lama…
Sebenarnya detik kemenangan itu, adalah berdasarkan usaha2 yg lama yg panjang dan berterusan..namun demikian, fikrah itu, mestilah dimulakan oleh orang pilihan, dan disokong oleh ummah…itulah proses mendapat kemenangan, dimulakan oleh golongan terpolih, dan disokong oleh ummah…dikatakan bahawa, satu usaha yg Berjaya perlu 2 perkara…iaitu satu kajian yg mendalam sebelum laksanakanya, yg kedua, bersifat sederhana ketika melakukannya..dengan pendekatan itu lah, ikhwah tidak mengangkat apa2 slogan terhadap perkembangan2 yg berlaku…3. Apakah kitab akidah yg menjadi rujukan ISHAB…dan apakah kitab akidah menjadi rujukan ikhwan sekarang..
Kitab al-aqaid karanagn ISHAB,


Buku karangan syeikh mohd ghazali.
Ma’rifatul iman – Qardawi
Buku karangan sayyid sabiq
Buku
Pendekatan yg diminati ISHAB, adalah yg menjauhi pendekatan2 khilaf oleh ulama…akidah perlu difahami dengan mudah, dihayati dan difahami dengan sempurna…4. Bagaiman mengetahui reality masyarakat…kadang2 saya tak tahu apa yg dikehendaki masyarakat.Mereka nak 2 perkara..mereka nak tahu agama mereka…kedua, mereka nak tahu, agama itu cukup untuk mereka…
Murid Albanna, bernama Abdul Khalid, pernah ditemuramah dalam TV…apa kamu dapat dari AlBanna?? Beliau jawab, saya tahu agama saya, saya tahu agama itu cukup untuk saya…


Pernah AlBanna mengatakan, paksi yg kita ketengahkan, iaitu mengajak manusia mengenali tuhan mereka, dan merasa tenang dengan tuhan mereka…5. Berikan nasihat kepada kami, untuk kami ambil pendekatan terjun ke medan, dan berdepan dengan realiti..bagaimana kami nak memastikan keperibadian terjaga, dan semangat tidak pudar.AlBanna pernah mengatakan dirinya dalam persediaan terjun ke masyarakat, untuk didik ummah ini, syaa sediakan diri saya dari segi akli pemikiran, lebih dari apa yg dipelajari oleh irg biasa belajar…saya sediakan jasad, jasad yg bersedia untuk hadapai segala kesusahan dan kepayahah…saya sediuakan juga roh dan jiwa saya, yg saya telah jual kepada Allah swt, mengharapkan balasan daripada Allah swt…janji saya dengan tuhan saya, di waktu malam, yg tidak ada siapa yg tahu, melaikan saya dan Allah swt sahaja..

6. Bagaimana mahu bebaskan pemikiran hati jiwa pemuda, agar mereka merasa gembira untuk beramal.Sesunggunya matlamat dan cita-cita mengikut yang asal, banyak tugasan yang besar dianggap khayalan pada masyarakat padahal perkara itu mampu dilaksanakan. Sesungguhnya, orang yang tidak melakukan perubahan, dia sendiri akan jadi mangsa perubahan. Orang yang soleh tidak akan sekali-kali boleh hidup dalam keadaan yang rosak tapi orang yang rosak boleh hidup dalam keadaan soleh. Masyarakat barat hidup dalam suasana yang tidak makmur kepada jiwa, maka ada pertembungan antara jiwa dan persekitaran. Beliau juga menekankan islam bukan agama yang mengasingkan diri, tetapi seimbang iaitu bersama masyarakat dan di jalan yang lurus.7. Boleh ustaz terangkan tarbiah hamas pada masa kini di gaza?


Asas terbiyah tidak berubah sejak al-banna dengan meletakkan kekuatan kepada kekuatan iman, ukhuwah dan senjata.

8. Ada dikalangan pemuda bergerak hebat dikampus tetapi bila berkerja, amal semakin berkurang. Bagaimana ikhwah mesir melakukuannya?Untuk kekal, maka pendakwah selepas membaiki diri, binalah baitul muslim yang merupakan langkah ke UA. Langkah ini disaksikan oleh golongan secular sendiri bahawa kejayaan al-banna adalah rumahtangga yang stabil. Jadi sumbangan itu perlu diteruskan dan insyaallah xkan futur. Begitu juga kestabilan rumahtangga al-banna dapat disaksikan sehingga ke akhir hayatnya. Satu kisah sebelum beliau meninggal dunia adalah suatu hari isterinya berkata mungkin musuh akan membunuhmu, al-banna kata tahu dan dia menyatakan adakah dia diberi pilihan 2 hari untuk tangguhkan mati.anknya member pistol sebagai pertahanan diri. Al-banna cakap dia xkan membalas musuh yang menembaknya. Begitu juga ketika dipenjara bersama yusuf hawwash. Dimana isterinya datang melawat dan yusuf meminta maaf kerana menyusahkannya. Tetapi isterinya Fatimah berkata dia telah berbaiah lebih dari situ dan bersedia berjuang.

9. Apahah tips syeikh sihat dan bertenaga walaupun telah berumur 67 tahun? bekerja sebagai Dr dan berdakwah.Dalam islam itu ada segalanya. Dari segi makan, minum, tidur. Semuanya ada dalam islam dan menjaga kita dari kebinasaan dan kesederhanaan. Menjaga kesihatan itu lebih lazim lagi bagi para daie. Penampilan yang fresh akan menarik perhatian orang dan menambah penyokong.

10. Tips kepada pemuda untuk bekerja hingga akhir hayat.Untuk terus dalam medan dan istiqamah adalah hargai fikrah, kefahaman dan apa yang kita ada. Maka, kita akan memanfaatkan dengan menyampaikan kepada orang lain dan terus thabat di jalan dakwah.

11. Apa tips ustaz kepada kami yang sentiasa sibuk ini.Al-banna sering berpesan kepada anak buah dan sahabat bahawa mereka adalah modalnya dan dia berdoa agar dihindari dari perkara tidak diingini. Dia berterus-terang dan mengingatkan asas perjuangan adalah kesatuan dan menekankan untuk sering bertemu.12. Sistem pentarbiyahan yang bagaimana dapat membina rijal dan guru2.

Antaranya adalah mebina usrah, kumpulan2 yang dapat membina tubuh badan sihat, pemikiran. Menekankan untuk perlu ruh yang kuat kepada allah sebagaimana kata syed qutb setiap kerja yang penting dan genting memerlukan kesediaan ruh yang tinggi sebagaimana kisah maryam dalam mengandung nabi isa. Setiap kerja kita perlukan hati yang berhubung terus dengan Allah taala. Dalam melahirkan rijal ini memerlukan guru pembimbing yang berkemampuan dan sesuatu dakwah yang hebat bergantung kepada kemampuan seorang guru dan keikhlasan seorang murid.

No comments: