Friday, February 19, 2010

Perjalanan Hidupku(1)


Salam utk semua pembaca...semoga dirahmati Allah serta dilimpahi keimanan hendaknya..
BicaraIman buat bekalan menjadi rumahku di alam maya...Seringkali aku ingin mengisahkan kehidupanku utk bekalan bersama....tetapi masa dihadapan komputer ini sekejab bagiku...

Rumahku Syurgaku....itulah tugas permulaan yg perlu aku lakukan...tak lah org berkata"hang sebuk buat kerja dakwah'keluarga hang abaikan".Itulah tamparan yg hebat buat daie dan bakal daie.Alhamdulillah isteriku amat memahami tugasku.Pernah dia berkata" abg buat kerja dakwah utk membina mahligai utk kita bersama di syurgakan".Walaupun dia tidak berpendidikan tinggi sekadar sekolah pondok jer...aku berterima kasih diatas penerimaan tunjuk ajar dariku.Kau sering mengamalkan Zikir Matsurat,Solat Dhuha,Tahajjud walau pun sekali sekala,Berpuasa sunat bersama...insyaallah sama2 kita doakan semoga Allah menerima amalan kita dan istiqamah melakukannya...Teringat kisah kita dimana pergi ziarah ke rumah sahabat...apabila kita pulang dekat waktu maghrib...utk mencari surau dan masjid dkt Padang Kota susah...lalu kita solat sekeluarga dkt atas rumput beratapkan langit di Padang Kota,penang...Aku sering memesan kpd diriku dan keluarga kita...solatlah dimana jua dgn tempat & pakaian yg bersih.

Alhamdulillah bertapa penting nya diri kita perlu ditarbiyahkan...dan perlu mempunyai seorang isteri yg berada dalam sistem tarbiyah...kerana sama2 faham akan tugas masing2...Mentorku pernah berkata...seseorang yang baru ingin berumah tangga...syarat yg pertama sisuami & isteri perlulah berada didlm sistem pertarbiyahan....sekiranya sidia tidak masuk usrah...kena pastikan sidia masuk usrah...ini adalah pengalaman dari mentorku...ada 6 bukti yg benar yg telah diberitahu kpdku....ramai yg tewas utk meneruskan tugas dakwah setelah berumah tangga sekiranya suami atau isteri tidak mengikuti usrah.

Aku sendiri bersyukur kerana mengikuti sistem tarbiyah sehingga aku dapat merasai kemanisannya dan cuba duplikasi kemanisan itu...Alhamdulillah ramai yg merasai bersama kemanisan itu....aku dari seorg yg buta ..telah mendapat cahaya yg menerangi keluarga dan masyarakat....syukur kpd mu ya Allah kerana memilihku berada didalam Jamaah ini.(bersambung...)

2 comments:

mamawana said...

Salam ziarah dari mama. Alhamdulillah hidup penuh kemanisan.

Life is beautiful. But sometimes there's also awkward corners and bumps here and there. Once you overcome the problems sunshine is everyway. Eh, speaking plak mama neh.

SHAHIDAN SAAID (ABG LONG) said...

jazakallah mama di atas perkongsian...if overcome the problems sunshine is everyway...thanks mama.