Sunday, September 7, 2008

Jangan merajuk wahai Da'ie


Hidup ini menuntut mujahadah berterusan, setiap hari pasti ada sahaja perkara yang perlu di usahakan. Seringkas bangun pagi memerlukan kekuatan menolak keseronokan tidur yang lena, begitu juga dalam kesungguhan mengulangkaji pelajaran, kesabaran melayani kerenah

sahabat handai, hinggalah keteguhan mendirikan Islam dalam diri setiap insan.Inilah kehidupan, tidak lari dari, suka duka, perit jerih, dan susah payah. Apatah lagi bagi tiap jiwa yang dalam sedar berikrar menyerahkan diri mereka kepada Allah, menggelar diri sebagai Dai'e,mengajak jiwa-jiwa kembali tunduk pada Allah yang Esa. Malah mereka lagi perlu menunjukkan kesungguhan dalam tiap perkara, mengelak fitnah menimpa.


Yang pastinya, dalam kesungguhan pasti ada mehnah melanda. Dalam saat seronok mengajak manusia kembali ke jalan Allah, kita terlupa bahawahati-hati itu ada pemegangnya, yang mengawal tutup buka nya ia.Membuatkan kita kecewa dan putus asa apabila usaha tidak membuahkanhasil seperti yang dijangka. Membuatkan kita terlupa tugas kita hanya pemberi peringatan, sedangkan natijahnya di bawah takdir Allah yangMaha Kuasa. Bak kata pepatah `menabur benih di bumi, hasilnya dari Ilahi'.


Di saat hati rajuk, mencari hikmah atas apa yang menimpa, Al-Quranmenjadi tempat kembali, isinya penuh istimewa, pasti sesuai di setiapkeadaan dan masa. Namun, bergantung kepada kesediaan hati itu untukmengaitkannya dalam kehidupan, mengambil manfaat dari tiap baitKalamullah. Siapa sangka, kisah Nabi Yunus a.s yang tidak selaludiceritakan mampu memberi seribu pengertian dalam kehidupan.


Nabi Yunus menyeru pada kaumnya

Sembahlah Allah Yang Maha Esa

Tinggallah berhala yang tidak bernyawa

Jauhi perbuatan yang sia-sia


Seruan Nabi tidak diterima

Nabi diejek dan Nabi dihina

Baginda tidak berputus asa

Walau dicaci walau dihina


Akhirnya Nabi merasa hampa

Umatnya masih menderhaka

Lalu dia pergi membawa hati

Ke tepi pantai seorang diri


Kapal pedagang Baginda menumpang

Membawa diri ke rantau orang

Malangnya laut bergelombang

Hampir karam ditengah lautan


Bila diundi Nabi merelakan

Terjun ke laut penuh bergelora

Baginda ditelan ke perut Ikan Nun

Gelap gelita tidak terkira


Sedarlah baginda akan silapnya

Ditarbiyyah Allah sebegitu rupa

Menangislah Nabi penuh duka

Memohon Ampun dari Tuhannya


Begitulah Kisah seorang Nabi

Diuji Allah begitu sekali


Wahai Dai'e Rabbani, cukuplah kisah Nabi Yunus a.s pemujuk diri,jangan diikut rajuk di hati, usah dilayan kecelaruan emosi,tergesa-gesa melarikan diri dari situasi. Melangkahlah dengan penuhhikmah dan kesabaran dalam meneruskan da'wah lillahi. Begitulah dikala Nabi Yunus lari dari kaumnya yang ingkar, rasa marah dan kecewahingga terlupa tugas beliau menyampaikan ajaran yang hasilnya adalahdari Tuhan. Menyoroti kehidupan Dai'e, tidak ubah seperti kisah ini,siapalah kita meletakkan hidayah dihati manusia kerana ia adalahurusan Ilahi, hanya usaha yang akan dipersoalkan nanti. Hadamlah kalamAllah apabila Dia berfirman:


"Dan tidaklah Kami mengutus kamu melainkan hanya sebagai pembawa kabargembira dan pemberi peringatan. Katakanlah: "Aku tidak meminta upahsedikitpun kepada kamu dalam menyampaikan risalah itu, melainkan(mengharapkan kepatuhan) orang-orang yang mahu mengambil jalan kepadaTuhannya." (Al-Furqan:56- 57)


Dalam kegelapan perut ikan Nun, hati Nabi Yunus a.s mulai bergerakbertasbih kepada Allah, memohon taubat kerana putus asa dengan rahmatTuhannya sambil berkata: "Bahawa tidak ada Tuhan selain Engkau. MahaSuci Engkau, sesungguhnya aku adalah termasuk orang-orang yang zalim"(Al-Anbiyaa' :87)


Dengan ketulusan hati berdoa, mengakui kesempurnaan ketuhanan darisebarang kekurangan dan kelemahan, mengakui kezaliman diri, akhirnyataubat Nabi Yunus a.s di terima. Allah menyelamatkan beliau darikecelakaan mati di dalam perut ikan Nun kepada kesejahteraan hidupbersama kaumnya yang kembali kepada jalan Ilahi. Dengan rahmat dankasih sayang Allah, segalanya mungkin terjadi, asalkan hati jernihmengharap redhaNya. Apa lagi yang Dai'e mahukan selain ketenangandalam kehidupan seharian. Walaupun penuh ujian, hati penuh taubatmengakui kesalahan.


"Janganlah kamu bersikap lemah, dan janganlah (pula) kamu bersedihhati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi (darjatnya), jikakamu orang-orang yang beriman" (Ali-`Imran: 139)


Inilah Dai'e Rabbani, tidak takut menghadapi salah, tetapi lekaskembali kepada Allah yang Maha Pemurah. Memujuk hati mencari hikmahmengakui kelemahan insani. Berbekal ibadat di kala senang, menjadikeselamatan di waktu susah. Tabah dan sabar dalam berdakwah tanpamengira ketidakberhasilan hidayah, kerana tiap langkah di atas jalanini adalah kejayaan.


Sumber : bahantarbiyyah. info

No comments: